Prehistoric Menorca – en Català

Forma part del projecte d’excavació d’un dels llocs arqueològics més singulars del món!

T’interessa l’arqueologia? T’agradaria ajudar-nos a descobrir un dels únics santuaris de taula talaiòtics de l’Edat del Ferro que queden per excavar a la bonica illa balear de Menorca? Uneix-te al projecte de Sa Cudia Cremada, un dels jaciments més emocionants de l’Edat del Ferro de la Mediterrània!

Fa més de quatre mil anys, els primers humans van arribar a l’illa de Menorca, la més oriental de les Illes Balears. Menorca és coneguda arreu del món per les seves interminables platges, reserves naturals i aigües de color turquesa, i és un cobejat destí de vacances allunyat de les discoteques i de les festes de les veïnes illes d’Eivissa, Mallorca i Formentera. Però el que pocs saben és que Menorca és un dels llocs arqueològics més singulars a la Mediterrània. L’illa ser declarada Reserva de la Biosfera per la UNESCO el 1993, i actualment els jaciments prehistòrics de l’illa formen la candidatura Menorca Talaiòtica, candidata a convertir-se en Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Hi ha més de 1.500 jaciments arqueològics a l’illa, un dels quals és el de Sa Cudia Cremada, situat a prop de la capital de Menorca, Maó. L’arqueologia de Menorca és molt especial, i l’illa té diverses característiques arqueològiques que no es poden trobar en cap altre lloc al món; sent el més important el tipus de santuari anomenat recinte de taula. Menorca és l’únic lloc del món on es poden trobar taules.

A Sa Cudia Cremada es troba un dels últims recintes de taula que queden per excavar a l’illa. A més, es tracta d’un edifici intacte des que va col·lapsar en l’Antiguitat.

Llegeix l’article sobre Sa Cudia Cremada a la revista Popular Archaeology

El nostre Treball
A Sa Cudia Cremada, tenim una oportunitat molt especial per excavar un exemple intacte d’aquesta cultura desapareguda, i ens agradaria unir gent de tot el món que vulgui ajudar-nos amb el nostre treball.

L’excavació del santuari de Sa Cudia Cremada portarà llum sobre una societat extinta, diferent de la que podem trobar en qualsevol altre lloc en el món antic. En els últims 25 anys no s’ha excavat cap recinte de taula, la qual cosa significa que podem utilitzar noves metodologies i tècniques d’excavació que ens permetran aclarir alguns dels misteris que encara envolten aquest tipus de santuaris. L’excavació del recinte de Sa Cudia Cremada és una oportunitat única perquè puguem descobrir una part de la prehistòria de Menorca que s’ha perdut.

L’escola d’Arqueologia

Sa Cudia Fieldschool Archaeology és una escola d’arqueologia de camp que combina la investigació científica rigorosa amb una formació de qualitat per a tots els participants. Oferim cursos arqueològics per als estudiants interessats a adquirir experiència de primera mà en el camp, així com en el laboratori. Donem la benvinguda a estudiants universitaris, professionals, així com també a qualsevol persona que estigui interessada o a la que li apassioni l’arqueologia i la història antiga de la Mediterrània.

El 2015, oferim dos cursos de camp de tres setmanes de durada, que es desenvoluparan entre els mesos d’agost i setembre. A més, també oferim a qui els vingui de gust, l’opció de provar l’arqueologia per un dia o un cap de setmana, com una activitat especial que formi part de les vacances a la nostra espectacular illa.

Les nostres eines estan preparades, el nostre laboratori de camp està llest, i tenim moltes ganes de començar l’excavació! -però et necessitem perquè això sigui possible!
Hi ha diverses formes de donar-nos un cop de mà: mitjançant la inscripció a algun dels nostres cursos de tres setmanes a l’estiu, unint-te a nosaltres durant un dia o un cap de setmana al camp, participant en qualsevol dels nivells que aquí proposem, i finalment ajudant-nos fent difusió tant del nostre projecte com de la increïble arqueologia de Menorca!

Si tens alguna pregunta sobre el nostre projecte, pots posar-te en contacte amb l’equip a: sacudiafieldschool@gmail.com

l’Equip

Sa Cudia Cremada Field School: Mediterranean Archaeology in Menorca és una organització formada per un equip de arqueòlogues menorquines.
L’arqueologia de Menorca no és tan àmpliament coneguda com la d’altres zones de la Mediterrània, i un dels objectius del nostre equip és ajudar a difondre la singular història i l’impacte cultural d’aquest fascinant i bell lloc, mitjançant la participació del públic general en les excavacions de Sa Cudia Cremada.

La cultura talaiòtica
Les primeres comunitats prehistòriques de Menorca vivien en cabanes de pedra anomenades navetes, i enterraven als seus morts en tombes megalítiques i coves. La societat de l’illa va canviar amb el temps: els assentaments van créixer, així com la diversitat de les seves construccions ciclòpies, incloent espais domèstics, àrees d’emmagatzematge i estructures en forma de torre exclusives de Menorca i de Mallorca, anomenades talaiots. Aquests edificis no es troben en cap altre lloc al món, i són precisament les estructures que donen nom a la cultura prehistòrica de Menorca: el talaiòtic.

Els guerrers talaiòtics van tenir molta fama en l’antiguitat, ja que van actuar com a mercenaris i guerrers l’arma principal dels quals va ser la fona. Van ser descrits per alguns escriptors clàssics, entre els que destaquen Diodor de Sicília, Estrabó i Plini el Vell. L’any 123 aC, els romans van conquerir les Balears, i aquesta és la data que marca la fi de la cultura talaiòtica. Aquesta societat especial va ser absorbida pels romans, i amb el temps ha estat oblidada. Avui en dia, tot el que queda dels talaiòtics són les restes materials de la seva cultura: els edificis, la ceràmica i algunes de les manifestacions artístiques.

Vull saber-ne més sobre l’arqueologia

El jaciment arqueològic de Sa Cudia Cremada, prop de la capital de l’illa, Maó, és un dels únics santuaris prehistòrics que queden a Menorca sense excavar.

El jaciment està situat en una zona rural que conté diferents elements en molt bon estat de conservació. En el lloc podem trobar tant exemples arquitectònics, etnològics com arqueològics, tots ells distintius de Menorca. Les restes arqueològiques pertanyen a un assentament del Bronze Final i l’Edat de Ferro que va florir fins a l’arribada dels romans a les Balears l’any 123 aC. Les estructures més visibles són tres talaiots (torres monumentals) al voltant dels quals es van organitzar la resta dels edificis del poblat.
La principal característica de la majoria dels santuaris indígenes menorquins és un gran pilar que es troba de peu a la part central dels mateixos, anomenat taula per la seva forma de T.

Què hi trobarem a l’interior del santuari de taula de sa Cudia Cremada? Es tracta d’un edifici construït d’acord amb la distribució tradicional que es troba en altres monuments similars? Quins objectes i quines evidències van quedar enrere? El nostre treball de camp d’aquest any serà el tret de sortida perquè puguem realitzar totes aquestes investigacions i més!

L’estat de conservació del jaciment de Sa Cudia Cremada és excepcional, ja que el lloc és un dels pocs a Menorca que roman sense haver estat espoliat i saquejat, el que significa que gran part del jaciment roman enterrat esperant poder veure la llum de nou! Es tracta doncs d’una gran oportunitat per conèixer més sobre la societat indígena que habitava a Menorca durant els temps protohistòrics: els talaiòtics.

Sa Cudia Cremada té tres talaiots que podrien haver servit com a torres de vigilància per a la defensa del territori, centres de distribució i d’emmagatzematge de cereals i altres productes importants per a la subsistència, o com a símbols de prestigi i poder que servirien per competir entre els diferents assentaments de la mateixa època que es troben a Menorca.

El jaciment també compta amb diversos hipogeus (coves artificials) que es van utilitzar com a part d’una necròpolis col·lectiva, on sense importar l’edat, sexe o la condició social, van ser enterrats tots els habitants de l’assentament. S’han localitzat també dos grans pous, així com nombroses estructures, incloses parets, pedres en peu, i un mur que possiblement podria haver format part de la muralla que envoltaria tot el poblat.

De totes maneres, un dels edificis més importants de Sa Cudia Cremada és el seu santuari. El mur perimetral de l’edifici, realitzat amb grans pedres, conserva visible més de mig d’altura, mostrant a més un molt bon estat de conservació. Mitjançant l’excavació de l’interior de l’edifici i del seu entorn immediat, el nostre equip d’investigació pretén descobrir l’estructura interna del santuari, la ubicació del seu monument central, la taula, així com la realització d’abundants troballes que ens ajudaran a entendre com es va utilitzar el lloc per als rituals i les altres activitats que van poder realitzar-se en ell.

Recompenses

Talayotic team: 10
Benvingut al nostre equip! Rebràs accés a les actualitzacions diàries, al bloc i als vídeos de l’excavació a Sa Cudia Cremada via email. Seràs el primer a escoltar parlar sobre els nous descobriments realitzats en el santuari a mesura que anem revelant l’interior del mateix, intacte des de la Prehistòria!

Notícies del lloc: 25
Rebràs una còpia en PDF de l’informe final en què apareixerà el teu nom en els agraïments. Es tracta del primer recinte de taula excavat en 25 anys, i seràs un dels afortunats que tindrà una còpia oficial de l’informe arqueològic!

Samarreta fantàstica: 50
Rebràs tot el descrit anteriorment més l’exclusiva samarreta de Sa Cudia Cremada! Podràs escollir talla i color Et retem a que siguis l’única persona que coneixes amb aquesta samarreta!

Talayotic expert: 125
Es tracta d’un imprescindible per a tot amant de la Prehistòria… amb aquesta contribució rebràs el llibre sobre arqueologia talaiòtica de les Illes Balears titulat “From Myotragus to Metellus” escrit pel Dr. Mark Van Strydonk!

Menorcan Adventure: 200
Per què no planeges un relaxant viatge a Menorca afegint una mica d’aventura fent-nos una visita al jaciment? A canvi d’aquesta contribució, rebràs una visita guiada (per a un màxim de 6 persones) pel jaciment arqueològic de Sa Cudia Cremada, i podràs unir-te als participants de l’excavació durant les classes que realitzem al laboratori!

Talayotic Field Trip: 250
No hi ha cap altre lloc a la terra com Menorca, i t’ho demostrarem! Obtindràs una visita guiada pel jaciment de Sa Cudia Cremada, visitaràs el nostre laboratori, coneixeràs al nostre equip… I a més t’oferim la possibilitat de realitzar una excursió addicional a un altre dels jaciments de l’illa! Els jaciments a visitar i el nombre de persones que poden assistir són negociables, pregunta’ns!

Weekend warrior: 300
Ara estàs a l’excavació! Podràs passar un cap de setmana excavant amb nosaltres a Sa Cudia Cremada durant els mesos d’agost o setembre de 2015! Si per alguna raó aquestes dates no et convenen, tens l’opció de realitzar en qualsevol altre moment un tour d’un cap de setmana de durada visitant qualsevol dels espectaculars jaciments arqueològics de l’illa, incloent per suposat el de Sa Cudia Cremada!

Arqueòleg Menorquí: 850
Aquesta és la recompensa més espectacular! I a més pots escollir entre dues opcions! La primera és rebre toooot el descrit en els apartats anteriors, i la segona és passar tres setmanes (escollint torn entre els mesos d’agost i setembre) excavant amb nosaltres al recinte de taula de sa Cudia Cremada! Et podràs decidir?

 

 

Love archaeology?

DigVentures crowdfunds archaeological projects that everyone can be part of, in the UK and overseas. With help from people all over the world, we investigate the past and publish our discoveries online for free. Become a DigVentures Subscriber and be part of great archaeology - all year round!

Subscribe

Written by DigVentures

Fascinated by archaeology? DigVentures runs excavations that anyone can be part of. From Roman ruins and medieval castles, to Bronze Age monuments and industrial heritage, you can choose to dig alongside our team, help out in the Finds Room, take an online course, or become a Subscriber for even more ways to enjoy archaeology with our team.

Read more from DigVentures +

Get Dig Mail

Keep up with the latest fun, facts & features from the world of archaeology.

Easy opt-out at any time - Privacy Policy

Archaeology / In Your Hands

Courses for anyone who wants to learn more about archaeology, and have fun while they're doing it!

Archaeology Courses

Our fab archaeology merch: dig team tee-shirts, Tatty Devine jewellery range, tote bags, and more!

Archaeology Shop